Startpagina Onze familie Onze voorouders De kinderen Familie reunies Bijzondere gebeurtenisen Timmertrein


Onze familie


Vader Willem

Vader Willem Timmerman is op 26 januari 1920 geboren op een boerderij in Kraloo, nabij Pesse Drenthe. Hij was de tweede zoon van opa Hendrik Timmerman en oma Hendrikje deRoo - Timmerman.
Vader Willem had één broer en 4 zussen:
Het gezin groeide op op de boerderij  te Kraloo, die opa Hendrik pachtte van Harm Pol. Harm Pol bezat heel veel land en boerderijen, die hij verpachtte en beheerde. Elk jaar kwam hij met een jachtgezelschap naar de bosrijke omgeving van Kraloo om te jagen. De jongens mochten dan mee om het wild op te jagen.
Vader Willem heeft op Kraloo WOII meegemaakt, hij raakte als jonge man van 20 jaar betrokken bij het verzetswerk. In oorlogsperiode kunt u hierover meer lezen.
In deze periode leerde hij ook onze moeder Klazina ten Cate kennen. Ze zijn na de oorlog op 9 november 1945 getrouwd.

Moeder Klaziena

Moeder Klaziena is op 3 juni 1917 geboeren in Smilde. Ze is een dochter van Gerrit ten Cate en Margje Haveman - ten Cate.
Moeder Klazina had 3 zussen en één broer:

Moeder heeft nog twee broers gehad, die vroegtijdig zijn overleden:
Opa Gerrit had een boerderij aan de Grijpmanswijk te Smilde. Vanzelfsprekend moesten de kinderen als ze wat groter werden meehelpen in de huishouding en op de  boerderij.
Mijn moeder kon goed leren, zoals dat heet. Ze heeft op de lagere school 8 klassen doorlopen en daarna was het genoeg. Zoon Jan heeft kinderverlamming gehad en was daardoor fysiek beperkt. Hij werd in de gelegenheid gesteld om door te leren en is onderwijzer geworden.
In 19?? ging het gezin verhuizen naar een boerderij in Staphorst (Beugeling) en in 19?? naar een boerderij in Ruinerwold  aan de Larijweg.
Ma heeft Pa leren kennen bij een bruiloft van tante Jannie (zus van mijn vader) en oom Tinus Maat. De relatie is mij onbekend.

Het gezin Timmerman

Na hun trouwen zijn mijn vader en moeder tijdelijk ingetrokken op de boerderij van mijn grootouders aan de Larijweg Ruinerwold (hoe lang?). Henk (18-6-1947) en Gerrit (13-3-1949) zijn beiden geboren in het ziekenhuis in Meppel. Daarna zijn ze verhuisd naar een kleine woning (Wolddijk 30, Ruinerwold), aangebouwd aan de boerderij van Klaas Slomp en naast de School met de Bijbel.

huisWolddijk
Op deze foto is ons huis, het linkerdeel van het huis rechts
naast de boerderij, te zien.
Het huis is later afgebroken.

Dit huis had een kleine woonkamer met daarachter een keuken met een open trap naar zolder. Achter de keuken was een schuurtje gemaakt met lemen vloer en een toilet met tonnetje.
Op zolder was een slaapkamer getimmerd voor mijn ouders. Later is de rest ook afgetimmerd met hard board waar dan de kinderen sliepen.
In dit huis zijn Harm Jan (2-5-1951) en Hennie (2-12-1953) geboren. In het begin was er geen waterleiding en moest mijn moeder water halen uit de pomp van de buurvrouw of uit de waterput. Later is er waterleiding aangelegd en werd de afhankelijkheid van de buurvrouw minder. Er  werd gekookt op butagas.
Eens in de week kwam  Knol (de plaatselijke grutter) langs om de boodschappen op te nemen, die hij later in de week met paard en wagen bezorgde. Bijna niets was voorgepakt, de stroop werd bijvoorbeeld met een grote pollepel in de strooppot geschonken en de grutterswaren werden in de winkel afgewogen en in papieren zakken verpakt.
De visboer kwam langs met zijn transportfiets met een grote mand met vis en ijs. Ter plekke slachtte hij de bestelde vis en de vissenkoppen werden op de grond gegooid, zodat de katten zich daar te goed aan konden doen.
Zo kwam ook de melkboer langs op de fiets met aan de ene kant een melkbus met karnemelkse pap en aan de andere kant een melkbus met melk. Ter plekke ging de afgemeten hoeveelheid in een pan. De melk en eieren werden trouwens altijd bij buurman Klaas Slomp gehaald.
Het huis was klein, knus en gezellig en de kinderen hadden alle ruimte om op het platte land te spelen en kattekwaad uit te halen.
In 1955 verhuisde de familie naar een nieuwe eensgezinswoning in het centrum van het dorp (Buddingerstraat 20).

Buddingerstraat 20
Ouderlijk huis Buddingerstraat 20

Alhoewel dit huis veel gerievelijker was (doorzonkamer,  keuken, schuur en voorkamertje op de begane grond en 4 slaapkamers met een heuse douche op de eerste verdieping) kon mijn moeder ontzettend slecht wennen.

In dit huis werden Marry (15-8-1958), Mathilde Geja (27-2-1960) en Wim (16-6-1962) geboren. Onderstaande foto dateert van 1962-1963.

De 7 kids Timmerman
De 7 kinderen van de familie Timmerman

Ter gelegenheid van het 40 jarig huwelijks jubileum in 1985 hebben Gerrit en Frits van Dijk een dia klankbeeld van Pa en Ma gemaakt. Dit kun je hier bekijken.