Startpagina Modelspoor Modelauto's Baanontwerp Integraal


Modelspoormodelspoor
treinen
communicatie trein
loc besturing
wissel/sein besturing
bezetmelding
PC besturing
interface signalen
basis trein
Koploper


Eind 2004 moest ik een open hart operatie ondergaan. Tot die tijd was naast mijn gezin mijn werk mijn hobby.
Die gebeurtenis deed me beseffen dat er meer op deze wereld was dan werk alleen en dat het goed zou zijn om een hobby te kiezen voor de vrije tijd.
Ik heb gekozen voor modelbouw en besloot een modelspoorbaan aan te leggen.

De interesse in de techniek van het aansturen van de modelbaan is er altijd al geweest. Mijn opleiding (elektrotechniek en toegepaste wiskunde) en mijn latere ervaring met stationsautomatisering bij een energiebedrijf zijn hier ongetwijveld debet aan.
Na oriëntatie op modelbouwbeurzen en de aanschaf van de nodige literatuur ben ik begonnen met een project (Edits pro), dat in de jaren '90 van de vorige eeuw beschreven is in het elektronica hobbyblad Elektuur.
In het bijzonder is het boek "digitale modeltreinbesturing EDITS Pro" van Steffen van de Vries voor mij het startpunt geweest.

In principe moest alles zelf gebouwd en getest worden: de digitale besturing, de booster en de voeding, de loc controllers, de schakeldecoders, de wissel-/seindecoders en de treindetectiemodules.
Dat is met vallen en opstaan gegaan. Als het dan niet lukte en mij werd belangstellend gevraagd naar de resultaten, dan antwoordde ik meestal "Sorry, er is een storing vanwege de bladeren op de rails".
Als het uiteindelijk dan toch lukt geeft dat een overwinningsgevoel en grote voldoening.


 
Soms ga ik vrij diep op de techniek in om een storing te kunnen analyseren. Laat u zich het leesplezier hierdoor niet ontnemen en sla deze passages dan over.
In elk geval is het voor mij nog steeds een uitdagend project dat nog steeds niet af is.
Temeer daar ik 2 jaar geleden besloten heb om de baan uit te breiden met modelauto's, die eveneens digitaal worden aangestuurd.
Het is de vraag of het project ooit afkomt, want wat is dan de nieuwe uitdaging?