Startpagina Modelspoor Modelauto's Baanontwerp Integraal


Onderbouwbaanontwerp
onderbouw
railplan
blokstructuur
wegenplan
station
lift
sceenery
De onderbouw bestaat uit een vijftal tafels, die onderling gekoppeld zijn met slotschroeven. Onder de poten zijn stelschroeven gemonteerd,waardoor de tafels waterpas gesteld kunnen worden.
In onderstaande figuur is dit schetsmatig weergegeven. De afmetingen worden bepaald door de ruimte van de kamer waar één en ander staat opgesteld.
Midden onderin ziet u een sparing van ca. 75x75 cm gemaakt, waardoor alles binnen handbereik komt, alhoewel de bereikbaarheid van de bovenkant van de  3 tafels wel enige improvisatie en lenigheid vereist.

        bovenaanzicht tafelvoorbeeld tafel  
            Bovenkant van treinentafel en een 3d expressie  van één van de tafels.

 

   

        Onderstaande foto (links) geeft een goede indruk van de onderbouw in wording.

        
          baan3                                        baan5
 Opbouw van de treinentafel                                                                               Railbaan ondersteund door draadeinden om de hoogte in te stellen. 

De spoorbaan bestaat uit dubbel spoor in de vorm van een acht. Met daaromheen (midden links, boven en rechts) een enkel spoor, dat aan de onderkant en aan de linkerkant aansluit op het dubbelspoor. 

Voor de ondergrond van de spoorrails is MDF 8 mm gebruikt, dat van te voren in de juiste vorm is uitgezaagd. Daar waar ongelijkvloerse spoorkruizingen zijn voorzien wordt gestreefd naar een helling van niet groter dan 3 graden. De hellingen worden gerealiseerd door schroefdraad 5 mm te gebruiken, zoals te zien is op bovenstaande foto (rechts). Hiermee kan de hoogte van de baan nauwkeurig worden afgesteld.

 Onderstaande foto geeft een beeld van de verdere opbouw. Op de achtergrond is het plateau te zien, waarop het station moet verschijnen.
 Daarachter komt een bergachtig gebied dat met MDF stroken en kippengaas vorm moet krijgen. Onder de bergformatie loopt het enkel spoor, dat  midden links en rechtsonder aansluit op het hoofdspoor.

   

        baan6                    baan7
Deel van het hoofdspoor (8 vorm) met op de achtergrond           Bergpartij rechts onder op de baan in opbouw.
          en rechts onder  bergpartijen in wording.
          
Ook rechtsonder komt een bergpartij (rechter foto). Hierop is goed te zien dat het enkel spoor onder de bergen verdwijnt en midden links weer aansluit op het hoodspoor. Dit laatste is niet op beide  foto's te zien.Terug naar baanontwerp