Startpagina Modelspoor Modelauto's Baanontwerp Integraal


Treinadres detectiemodelspoor
treinen
communicatie trein
loc besturing
wissel/sein besturing
bezetmelding
PC besturing
interface signalen
basis trein
Koploper


De treinadres detectiemodule geeft exact het adres aan van de trein die het detectiepunt passeert. Dit maakt het niet alleen mogelijk om het adres van de trein in het sporenplan te presenteren maar biedt ook de mogelijkheid om aan de hand van de adresgegevens een treinenloop te programmeren die speciaal voor deze trein bestemd is. Dit opent mogelijkheden een goederentrein bijvoorbeeld via een doorgaand goederenspoor te leiden, een stoptrein te laten stoppen langs het perron of een D trein het station te laten passeren zonder oponthoud.


treinadresdetectie module globaal

Treinadres detectie module van Edits Pro

  

 
Detectie vindt plaats met een IR sensor die reageert op een onder de loc gemonteerde IR led. Om ook detectie mogelijk te maken van treinen die niet met IR-transmitter zijn uitgevoerd is ook voorzien in een conventionele detectie mogelijkheid door middel van een contactrail.

Er wordt gebruik gemaakt van IR sensoren die veelvuldig in receivers of TV toestellen worden toegepast als ontvanger voor IR afstandbediening. Het grote voordeel van deze componenten is dat in één compacte behuizing zowel een IR fotodiode, een versterker, een dynamiek compressor als een HF demodulator zijn ondergebracht. Met name de dynamiekcompressie maakt deze component geschikt om als locdetectie toe te passen.

Een treinadres detectiemodule is relatief duur en gebruikt een compleet adres. Toepassing van een treinadres detectiemodule in plaats van een trein detectiemodule heeft zin wanneer aan de volgende criteria wordt voldaan:

 

Als gebruik gemaakt wordt van Koploper is de treinadres detectiemodule overbodig.

Terug naar modules